Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir süre zarfından sonra yeni bir bilgilendirici blog yazısı ile tam da buradayım. Site üzerinden yaptığınız yorumlara, yoğunluktan dolayı geç cevap verebiliyorum, hakkınızı helal edin.
Bugün paylaşmak istediğim konu belki de kulağınıza gelmiştir. Çünkü çevremde birçok insanın dilinden düşmeyen ve zengin olma hayalleriyle atıldıkları yeni bir platform. Aslına bakarsanız pek de yeni değil, çünkü mazisi 2009 yıllarına kadar dayanıyor. Bizler yine her zaman olduğu gibi geç kalanlardanız. Ya da şansız olanlardanız.
Sanal para birimleri nedir? Ne işe yarar? Nerede kullanılır?
Sanal para birimleri ilk olarak Bitcoin (BTC) ile 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından atıldı. Ancak bu şahısın kim olduğu, nerede olduğu hakkında pek bir bilgi yok. Hatta pek çok kişi bu isimde belirli gizemlerin olduğunu ve SAmsung, TOSHIba, NAKAmichi, and MOTOrola gibi teknoloji devlerinin harflerinden oluştuğunu belirtiyorlar. Ama bu bizim için pek önemli mi? Tabiki değil.
Öncelikli olarak biz ilk ortaya atılan para birimi olan BTC’yi ele alacağız. BTC, aslına bakarsanız TL, Dolar, Euro gibi bir para birimi. Ancak burada oldukça büyük farklar var. Çünkü BTC para birimi bir şahısa veya kuruma ait değil. Yani arkasında bir banka veya dev bir kuruluş yok. Varsa da en azından biz bilmiyoruz. Tamamen sanal ortam üzerinden işleyen prosüdürler ile birlikte dünya ucundaki bir arkadaşınıza 15 dakika içerisinde BTC gönderebilirsiniz. Gönderilen bütün ödemeler, madencilik (mining) diye tabir ettiğimiz, yine biz sıradan insanların bulunduğu bir kontrolden geçiyor. Bu kontrolden geçen her ödeme için bu madencilik belirli bir oranda kazanç sağlarlar. Bu da, madenciliğin asla sona ermeyeceği ve BTC’nin sorunsuz bir şekilde yoluna devam edeceği anlamını taşıyor.
BTC aldığınızda veya sattığınızda, elinizde somut hiçbirşey olmaz. Herşey internet ve bilgisayar üzerindedir. İlk para birimi olması ve fiyatının şuan fahiş derece yükselmiş olması BTC’yi daha da önemli ve popüler bir hale getiriyor. Peki bu para birimi ne işe yarıyor ve nerede mi kullanılıyor?
Yurtdışında birçok ülkede faaliyet gösteren işletmeler BTC ile ödeme kabul eder hale geldi. Yani cebinizde 5 kuruş para yok, ama BTC ile yiyip içip karnınızı doyurabiliyorsunuz. Peki bu ödeme işlemi nasıl gerçeklişiyor. Normal şartlarda BTC’nin kurumsal sitesi olan bitcoin.org ‘da bilgisayarınıza (Windows,Linux vb.) bir program indiriyorsunuz. Bu program sizin aslında cüzdanınız oluyor. Bu cüzdanınızda dilediğiniz kadar BTC saklayabiliyorsunuz. Peki bunu dışarıda nasıl mı harcayacaksınız? Evde bilgisayarınıza indirdiğiniz program (cüzdan/wallet) sizin kasanızdır. Dışarı çıkarken yanınıza biraz BTC alacaksınız. Bunu popüler bir cüzdan olan Blockchain ile çözebilirsiniz. Hem masaüstü, hem de mobil uygulama ile hizmet veren firma, QR kod ile ödeme alma ve ödeme yapma imkanı sunuyor. Yani siz aslında kasanızdan cüzdanınıza biraz para alıyor gibi oluyorsunuz.
Burada sistem nasıl işliyor, kaynağı nerede, nasıl yani?
Evet sonunda kafa karıştıran bir soru geldi. BTC, hiçbir merkeze bağlı değildir. Yani şuan kullanmakta olduğunuz bankayı kafayı tamamen silin. Bu aslında sizin para biriminizdir. İşlem limiti, yok şunu yapma, oraya nasıl para gönderirsin gibi sorular asla yoktur. Arada hiçbir aracı olmadığı için ise madencilerin hakettiğini aldığı ücretten başka bir kesinti yoktur. Yapmanız gereken tek şey; BTC’nizi bir başka birine göndermek. Hepsi bu! Gönderimden sonra yaptığınız işlem blok zincirine eklenir. Bunun doğruluğu ve kontrolü madencilerdir. Bir önceki ve bir sonraki blok zincirinin yapısı belli olduğu için, uyuşmayan her blok zinciri geçersiz sayılır. Bu demek oluyor ki, dolandırılma şansınız neredeyse sıfır. Bu kontoller bilgisayarların güçleri sayesinde yapılır. Madencilik seviyesi zorlaştıkça, daha çok bilgisayar gücüne ihtiyaç duyulur.
Bitcoin’in bir üretim kaynağı yoktur. Aslında, birileri tarafından basılmıyor dememiz daha mantıklı olacak. Bitcoin madenciliğinde kullanılan programlar sayesinde Bitcoin’ler üretilir. Ancak 21 milyon adet ile üretilebilecek maksimum BTC sayısı öngörülmüş ve sınırlandırılmıştır. Şuan birçok madenci harıl harıl üretime devam etse de, üretilen BTC’ler çok cüzzi miktarda olduğu için tamamının kazılması 120-130 sene arasında süreceği tahmin ediliyor.
BTC ve arda kalanlar
Yazımızda hep BTC’den bahsettik. Bu para birimi piyasa ilk çıkış yapma özelliğine sahip olduğu için tabiki şuan daha popüler ve daha pahalı. Ancak BTC haricinde neredeyse 700’den fazla sanal para birimi vardır. Bunlar da yine BTC mantığında çalışır ve bazıları farklı özelliklere, farklı miktarlara sahiptir. Tüm sanal para birimlerini görmek için kriptom.com sitesini kullanabilirsiniz. Bu site aracılığı ile piyasada en çok rağbet gören sanal para birimlerini görebilir ve takip edebilirsiniz.
BTC’den hemen sonra piyasaya çıkan Litecoin (LTC) de kendi klasmanında önemli bir para birimidir. Fiyatı ise son zamanlarda artmaya devam etmektedir. Etherum ise bana kalırsa BTC’den sonra en önemli para birimidir. Son zamanlarda popülerliği artan ve fiyatı da doğru orantılı şekilde artan kaliteli bir para birimidir.
Sanal para birimlerinin kendi içlerinde, sisteme kazandırdıkları belli başlı özellikler vardır. Bu sebeple yatırım veya madencilik yapmadan önce, ilgili para birimi hakkında biraz bilgiye sahip olmanızda yarar var.
Nasıl BTC alırım, nasıl satarım, TL’ye çevirebilir miyim?
Evet, biraz iştahlandığınıza göre sizler de sanal para birimlerine yatırım yaparak, ciddi şekilde para kazanma şansı yakayabilirsiniz. Öncelikle BTC’yi alabilmeniz için iki yol var. Bunların ilki, TL karşılığı satın almak. İkincisi ve en zahmetlisi madencilik ile kazanmak. Madencilik evde veya ofiste kullandığınız bilgisayarlarda size zarar getireceğinden dolayı ilk seçenek sizin için daha mantıklıdır. Elinizde BTC olduktan sonra, diğer sanal para birimlerini de BTC ile satın alabilirsiniz. Bunun için Türkiye’de faaliyet gösteren iki adet site var. Bunların ilki koinim.com, diğeri ise btcturk.com’dur. Bu sitelerden herhangi birine kayıt olarak, TL yatırıp BTC alabilirsiniz. Daha sonra bu BTC’leri tekrar TL’ye çevirip banka hesabınıza aktarabilirsiniz.
Bazı duyumlarıma göre BTC’nin 50bin dolarlık seviyelere ulaşacağı tahmin ediliyormuş. Bu da şuan aldığınız bir adet BTC’nin, size 48bin dolar kazandırması demek. Ancak dediğim gibi bu sadece bir tahmin ve ne olacağını şuan kimse kestiremez.
BTC zenginleri ile daha da neşelenin
2009-2010 yıllarına geri dönelim. Oynadığınız bir oyun için, bir nesne satın alacaksınız. Ancak bunun için site sizden sadece BTC ödemesi kabul ediyor. Siz de gidiyorsunuz 80 TL’ye 5bin tane BTC alıyorsunuz. Ancak şans o ki, nesneyi almayı unutuyorsunuz ve habersiz de olsa BTC’ye 5bin adetlik bir yatırım yapıyorsunuz.
Daha sonra yıl 2015-2016, hatta 2017 oluyor. Bir sitede “1 BTC 2000$” başlıklı bir haber görüntülüyorsunuz. Ve hemen aklınıza 2010 yılındaki o satın alma işlemi geliyor. Ama sorun olacak ki, BTC cüzdanınızın şifresini unutuyorsunuz. Yani bir şifrenin ucunda tam 5000 adet BTC, kısacası 10 milyon dolar para yatıyor. TL’ye vurursak 35milyon Türk Lirası. İşte bu BTC’den zengin olanların hikayelerine benzer bir hikaye, ve emin olun ki hepsi bir kaza eseri bu kadar BTC’ye sahip oldu.