Merhabalar, yeni bir yazım ile tekrar karşınızdayım. Bu yazımda sizlere Yandex'in ücretsiz sunmuş olduğu ve de oldukça başarılı bulduğum "Kurumlar için mail" hizmetinden bahsedeceğim.
Öncelikle e-mail kullanımında sorun yaşamayan veyahut yaşamamış yoktur. Zamanla saç baş yolduracak hale geldiğinin örnekleri de mevcuttur. Gitmeyen e-postalar, gidiyormuş gibi yapıp hedefine ulaşmayan, spam, kara liste ve nicesi. Bu problemler işinin büyük bir bölümünü e-posta yazışmaları üzerinden yapan bir firma veya kuruluş için oldukça sinir edici bir durum.
Bu sorunların tamamını çözecek olan hizmeti anlatmaya başlamadan önce yukarıdaki problemler neden oluşmakta, kısaca bir değinmek istedim:
Web siteleri bir sunucuda barınır. Her sunucunun statik bir IP adresi vardır. Barındırılan sunucuda sadece sizin web siteniz değil, onlarca, yüzlerce web sitesi de bulunur. Yani bir diğerinin yapmış olduğu hata sizi de etkileyecektir. Her site için tek sunucu mantığı ise fiyatlar sebebiyle şuan için pek akıl mantık işi gibi gözükmüyor. Ancak büyük firmalar için sunucu hiçbirşey, ücreti neyse ay ay ödüyorlar. Böylece herhangi bir problem yaşamıyorlar.
SPAM mail sorununun örneği aslında yukarıda. Sunucuyu paylaştığınız kişilerden bazıları sürekli mail gönderimi yapmak istiyor. Tuhaf tuhaf binlerce mail adresine mail gönderiyor. Bu böyle devam ettikçe IP adresiniz blacklist diye tabir ettiğimiz (kara liste'ye) girmiş oluyor ve böylece siz mail gönderirken IP adresleri aynı olduğundan ötürü attığınız mailler SPAM olarak algılanacaktır. Bu spam problemi için sadece bir örnek. Bunun birçok nedeni olabilir, ki vardır da.
Sunucu yine mi kapandı
Sunucu kapandığı zaman, sunucu hizmeti aldığınız yerden kimse telefonlarınıza çıkmaz. Belki de çıkamazlar diyelim. Çünkü kendilerince mantıklı açıklamaları olduğu sorunu müşteriye mantıklı bir şekilde anlatmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Sunucu kapandığı zaman web siteleriniz, mailleriniz, kısaca internet siteniz ile alakalı ne varsa tamamen kullanılamaz duruma gelir. Böylece bir kopukluk yaşamış olabilirsiniz.
Ayrıca belirtme gereği hissettim. Mail adresleriniz değişmeyecek, sadece mail sunucusu olarak Yandex'in mail sunucularını kullanacaksınız. Ben varım ve herşey gitsin ama maillerime bir şey olmasın lütfen diyenlerlenseniz buyrun:
Beni Ruslara emanet etmeyin, yok yok edin
Yandex'in sunduğu "kurumlar için mail" ilk paragrafta belirttiğim gibi tamamen ücretsiz. Toplamda 1000 adet e-posta hesabına kadar izin vermekte. Ve her bir e-posta adresi için 10 GB alan sunuyor. Google'da aynı hizmetin ücretsiz olmaması, Yandex'in işine çok yaradı tabiki. Gönderilen mailler DKIM imzaları gönderilmekte ve spam gözükme olasıkları neredeyse yok gibi. Aynı zamanda sizlere gelen spam maillerin çoğunun azaldığını da göreceksiniz.
Yandex'in mail hizmetinden yararlanmanız için öncelikli olarak bir onaylı bir Yandex hesabına sahip olmanız gerekmekte. Yandex web sitesini ziyaret ederek kayıt işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Daha sonra http://kurum.yandex.com.tr adresine giriş yaptığınızda Yandex'e taşımak istediğiniz alan adlarının yönetildiği bölüme yönlenmiş olunur.
Yandex'e geçmek için iki farklı yol var
Yandex mail kullanabilmek için öncelikle sahibi olduğunuz web sitesinin doğrulamasını yapmanız gerekiyor. Bunu FTP yardımıyla bir dosya atarak rahatça yapabiliyorsunuz. Veya aşağıda belirttiğim ilk yolu tercih ederek doğrulama ile uğraşmadan işinize devam edebilirsiniz. Uğraşırım diyorsanız, web sitenizin DNS ayarlarını Yandex'e göre ayarlamanız gerekmekte. Bunun için iki yol var:
1 - Name Server değiştirerek: Alan adınızın isim sunucularını (dns1.yandex.net ve dns2.yandex.net) adreslerine yönlendirirseniz işiniz daha kolay hallediliyor. Ancak ben şahsi olarak bu yolu tercih etmemeniz taraftarıyım. Çünkü Yandex web hosting hizmeti vermiyor. Bu demek oluyor ki mailleriniz çalışacak ama web siteniz çalışmayacak. Eğer websitesinin hiç önemi yoksa hiç düşünmeden bu yolu tercih edin.
2 - Hosting panelde DNS değiştirerek: Öncelikli olarak web sitenizi doğrulayın. Doğrulama tamamlandıktan sonra hosting panelinizde "DNS ayarlarına" girerek aşağıdaki kayıtları eklemeniz gerekiyor. Bu işlemleri uyguladıktan sonra ve Yandex'e tekrar doğrulatma yaptıktan sonra mail kullanımızına artık başlayabilirsiniz.
MX(10) kaydını "mx.yandex.net" olarak güncelleyin.
TXT kaydı olarak "v=spf1 redirect=_spf.yandex.net" kaydını ekleyin.
CNAME kaydı olarak "mail" etki alanında "domain.mail.yandex.net" kaydını ekleyin.
Varolan A kayıtlı "mail" kaydını silin ve DNS ayarlarını güncelleyin.
Yukarıdaki değerlerde Yandex doğrulama için sadece MX kaydını kontrol edecektir. Ancak mail kullanımının sorunsuz olması için yukarıdaki değerleri girmeniz gerekmekte.
Son olarak hosting sağlayıcınızdan web siteniz için mail servisinin kapatılmasını talep edin. Bu işlem yapılmazsa, bazı gönderenler eski sunucuyla temas kurabilir ve mail gönderimi yapamazlar.
Tüm işlemler bitti ve sitenizi başarıyla doğruladınız. Yeni e-posta hesapları eklediniz. Varolan hesaplarınız eğer Outlook veya akıllı telefon gibi cihazlarda kurulu ise mail sunucu ayarlarını aşağıdaki gibi revize etmelisiniz.
Gelen sunucu : pop.yandex.com.tr (995, SSL aktif)
Giden sunucu : smtp.yandex.com.tr (465, SSL aktif)
İşte bu kadar kolay
Eğer tarayıcı üzerinden maillerinize ulaşma gereksinimi isterseniz ise, http://mail.sitenizinadi.com şeklinde girerek direkt olarak giriş yapabileceğiniz Yandex Mail arayüzüne ulaşabilirsiniz.
İşte hepsi bu kadar. Artık sorunsuz, spamsız ve güvenli bir e-posta sunucusundasınız. Sormak istediğiniz birşeyler olursa aşağıda yorum bölümünden yazabilirsiniz diyeceğim ama ne yazık ki üşengeçliğimden dolayı yorum kısmını faaliyete geçiremedim. Bunu da tarih ile dipnot düşeyim, arada fantazi yaparım.
Esen kalın.
İlker Cındık
Freelance Web Tasarımcı